U trendu

FT: Nensi Pelosi planira posetu Tajvanu u avgustu

VAŠINGTON – Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi, mogla bi da poseti Tajvan u avgustu, objavio je Fajnenšel tajms pozivajući se na više izvora upoznatih sa ovim planom.

Potencijalna poseta američke zvaničnice dolazi u trenutku kada se Tajvan suočava sa pritiskom Kine, koja ovo ostrvo smatra svojom teritorijom, što je stalni izvor tenzija između Pekinga i Vašingtona, navodi Rojters.

Postoje podele u američkoj administraciji oko toga da li Pelosi treba da poseti Tajpej, prema dva izvora upoznatih sa situacijom, izvestio je Fajnenšel tajms.

Iz kabineta Pelosi i iz američkog Ministarstva spoljnih poslova nisu do ovog trenutka odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar, a ni predstavništvo Tajvana u SAD nije se oglasilo po ovom pitanju.

SAD nemaju zvanične diplomatske odnose sa Tajpejom, ali imaju zakon kojim se Vašington obavezao da obezbedi Tajvanu sredstva za odbranu.

Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan, koji smatra svojom teritorijom, stavila pod kontrolu, a iz Tajpeja se konstantno žale na pojačani vojni pritisak Pekinga u pokušaju da ga natera da prihvati njegov suverenitet, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar