U trendu

G7 jača mehanizam borbe protiv dezinformacija

LONDON – Ministri spoljnih poslova iz Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) dogovorili su se da prošire i ojačaju mehanizam brzog odgovora koji koriste za borbu protiv pretnji demokratiji, kao što su dezinformacije.

Na sastanku ministara G7 u Londonu, prvom „oči u oči“ u poslednje dve godine, na „udaru“ su se našle Kina i Rusija, pri čemu je zvanični Kremlj okarakterisan kao „zlonameran“, a zvanični Peking kao „nasilnik“, prenosi agencija Rojters.

„Strani zloćudni glumci uporno pokušavaju da potkopaju demokratije, a neke države nastoje da promovišu svoje autoritarne sisteme upravljanja i geopolitičkih ciljeva“, navodi se u zajedničkom dokumentu objavljenom nakon sastanka.

U saopštenju se dodaje da je G7 posvećena zajedničkom radu na prikazivanju globalnog liderstva i „preduzimanju akcija za razotkrivanje i odvraćanje ovih aktera, i za odbranu demokratije“.

Kako navodi Rojters, Rusija je negirala mešanje u događaje van svojih granica, uz poruku da Zapad zahvata antiruska histerija, dok je Kina saopštila da je Zapad „nasilnik“ i da zapadni lideri imaju postimperijalni način razmišljanja koji čini da se ponašaju kao „globalni policajci“.

Grupa sedam se obavezala da će, zajedno sa drugim međunarodnim partnerima, uključujući NATO, ojačati svoj takozvani „Mehanizam brzog odgovora“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.