G7 poziva Moskvu da hitno izvede pred sud počinioce trovanja Navaljnog

Države grupe G7 pozvale su danas Rusiju da „hitno“ izvede pred sud počinioce „potvrdjenog trovanja“ opozicionara Alekseja Navaljnog.

U saopštenju ministri spoljnih poslova Nemačke, Kanade, SAD, Francuske, Italije, Japana i Velike Britanije rekli su da su ujedinjeni „u najstrožoj osudi potvrdjenog trovanja Alekseja Navaljnog“.

Nemačka gde se 44-godišnji opozicionar leči, informisala je svoje partnere iz G7 da su kliničke i toksikološke analize nemačkih stručnjaka i specijalizovane laboratorije nemačkih oružanih snaga utvrdile da je Navaljni bio žrtva hemijskog napada supstancom iz „grupe novičok“ koju razvija Rusija.

„Svaka upotreba hemijskog oružja, svuda u svakom trenutku od strane bilo koga i pod bilo kojim okolnostima je neprijvatljiva i suprotna medjunarodnim normama,“ naveli su ministri u saopštenju koje su objavile SAD, ovogodišnji predsedavajući G7.

„Mi, ministri spoljnih poslova G7, pozivamo Rusiju da hitno transparentno pokaže identitet odgovornih za taj napad tim gnusnim otrovom i da ih izvedu pred lice pravde,“ naveli su ministri. 

Oni su podsetili Moskvu na njene obaveze po medjunarodnoj Konvenciji o zabrani hemijskog oružja koja je na snazi od 1997. godine.

„Taj napad protiv šefa opozicije Navaljnog je još jedan težak udarac demokratiji i političkom pluralitetu u Rusiji. On predstavlja ozbiljnu pretnju za sve one koji brane političke i gradjanske slobode“, ukazuje se u saopštenju i navodi da će G7 pažljivo pratiti ruski odgovor na medjunarodne zahteve da izense objašnjenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.