U trendu

G7 upozorila Rusiju na „masovne posledice“ ako napadne Ukrajinu

LIVERPUL – Grupa sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja (G7) upozorila je Rusiju na „masovne posledice“ ako ruski predsednik Vladimir Putin napadne Ukrajinu, navodi se u današnjem nacrtu saopštenja u koji je Rojters imao uvid.

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam okupili su se juče u Liverpulu u Engleskoj, na sastanku kojim je dominiralo pitanje gomilanja ruskih trupa u blizini ukrajinske granice i pozvali Moskvu na deeskalaciju, prenosi agencija Rojters.

„Rusija ne treba da sumnja da bi dalja vojna agresija na Ukrajinu imala ogromne posledice i teške troškove“, navodi se u nacrtu saopštenja, koji su potvrdili izvori G7.

Ukrajina se nalazi u centru krize u odnosima Istoka i Zapada jer optužuje Rusiju za gomilanje desetina hiljada vojnika u pripremi za moguću vojnu ofanzivu velikih razmera.

Sa druge strane, Rusija poriče da je planirala bilo kakav napad i optužuje Ukrajinu i Sjedinjene Američke Države za destabilizirajuće ponašanje i kaže da su joj potrebne bezbednosne garancije za sopstvenu zaštitu, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar