U trendu

Galup: GERB Bojka Borisova pobednik izbora u Bugarskoj

SOFIJA – Partija desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova pobednik je današnjih vanrednih parlamentarnih izbora u Bugarskoj sa osvojenih 23,5 odsto glasova, odnosno 63 mandata, rezultat je izborne ankete agencije Galup internešenel Balkan na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.

Na drugom mestu sa 19,5 odsto glasova i 53 mandata je reformistička partija Nastavljamo promene (PP) Kirila Petkova, čija je reformska vlada srušena u junu posle samo šest meseci na vlasti.

U parlament je na četvrtim izborima u Bugarskoj za manje od dve godine ušlo još pet stranaka – Pokret za prava i slobodu (DPS) sa 15 odsto osvojenih glasova i 41 mandatom, Preporod koji je dobio podršku 10 odstoglasača i 27 mandata, Bugarska socijalistička partija (BSP) sa 8,9 odsto podrške i 24 mandata, Demokratska Bugarska sa 7 odsto glasova i 19 mandata i Bugarski uspon sa 4,7 odsto podrške i 13 mandata.

Izlaznost na izborima bila je 39,5 odsto, a za opciju „ne podržavam nikoga“ glasalo je 3,4 odsto birača, prenose „Novinite“.

Za ukupno 240 mandata u bugarskom parlamentu nadmetale su se 22 partije i šest kolaicija.

Borisov (63) će, ako konačni rezultati potvrde izlazne ankete, dobiti mandat da formira svoj četvrti kabinet.

Predviđa se da će on teško pronaći koalicione partnere i formirati stabilnu vladajuću koaliciju, pošto je većina političkih grupacija unapred odbila bilo kakvu saradnju sa njegovom strankom, optužujući ga da je dozvolio da se korupcija ustali tokom njegove decenijske vladavine koja se završila aprila 2021. godine, javlja Rojters.

Prevremeni izbori usledili su nakon što je krhka koalicija na čelu sa Petkovim izgubila glasanje o poverenju u junu.

On je kasnije tvrdio da je Moskva koristila taktiku „hibridnog rata“ da sruši njegovu vladu nakon što je Sofija odbila da plati račune za gas u rubljama i naredila proterivanje ruskih diplomata iz Bugarske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar