U trendu

Gardijan:Policija hapsi saradnike Navaljnog pred protest

MOSKVA – Britanski list Gardijan piše da je ruska policija privela najvažnije saradnike Alekseja Navaljnog uoči demonstracija koje su za sutra najavljene protiv Vladimira Putina, a koje bi, kako se navodi, mogle uticati na odluku da li će ruski opozicioni lider biti pušten na slobodu ili će mu biti određena duža zatvorska kazna.

Prema pisanju lista, policija je uhapsila sekretara za štampu Navaljnog, dva advokata i glavnog istražitelja opozicionog političara koji je pomogao u pripremi opozicione istrage na internetu o palati na Crnom moru vrednoj milijardu funti, za koju oni tvrde da su je finansirali Putinovi prijatelji i državne kompanije.

Pristalice Navaljnog takođe su uhapšene u Krasnodaru, Kalinjingradu, Vladivostoku i drugim gradovima širom Rusije, pošto su koordinatori protesta planirali demonstracije u najmanje 65 gradova i mesta, navodi Gardijan.

Kira Jarmiš, sekretar za štampu Navaljnog rekla je da joj je policija pretila da će joj provaliti u stan, hapseći je uoči protesta. Ona je nastavila da objavljuje postove na Tviteru iz pritvora, rekavši da je prisustvo protestima „dužnost svih, ako želimo prosperitet, slobodu i dobrobit našoj zemlji“, navodi Gardijan.
Navaljni bi mogao da bude upućen na izdržavanje kazne zatvora do kraja meseca, ako mu se uslovna kazna zameni sa onom od tri i po godine izrečenom 2014.godine, dok ruski istražitelji takođe pripremaju nove krivične slučajeve po kojima bi on mogao da dobije i višedecinijsku kaznu ako bude po njima optužen, piše britanski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.