U trendu

Gardijan: Vrhovni vođa talibana mrtav?

KABUL – Vrhovni vođa talibana, mula Hibitula Akunzada i potpredsednik vlade talibana Abdul Gani Baradar nisu viđeni u javnosti u Kabulu od kako su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom, što pokreće sumnje da li su oni još u životu, piše Gardijan.

Kako navodi britanski list, u Kabulu se priča da je Akunzada navodno ubijen ili teško povređen u tuči sa jednim visokim zvaničnikom talibana tokom rasprave o podeli ministarstva u novoj vladi.

Zvaničnici su u ponedeljak objavili fotografije beleške koje su ispisane rukom jednog od Baradarovih zamenika, u kojima piše da je Baradar u Kandaharu, i objavili audio snimak na kome navodno Baradar kaže da je živ.

Nedostatak video snimka izazvao je sumnju kod Avganistanaca.

„Mula Baradar, zamenik premijera, u glasovnoj poruci je odbacio sve tvrdnje da je povređen ili ubijen u sukobu. On kaže da su to laži koje su potpuno neosnovane“, objavio je talibanski zvaničnik Suhail Sahen na svom Tviter profilu.

Analitičari su već ranije konstatovali da je Baradar izgubio u unutrašnjim talibanskim sporovima oko formiranja nove vlade.

Od trojice talibana koji su bili zamenici vrhovnog vođe pre pada Kabula, Baradar jedini nije obezbedio ministarstvo.

Vojni vođa Jakub Omar, sin vođe osnivača talibanskog pokreta, dobio je Ministarstvo odbrane, a Sirajudin Hakani je obezbedio Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Avganistanska mreža analitičara takođe je primetila da je Akunzadino odsustvo sa svih javnih i privatnih događaja, skoro mesec dana nakon pada Kabula, ukazivalo na to da više nije živ, i da je veoma čudno da je Akunzada i dalje toliko povučen sada, kada su talibani na vlasti.

Gardijan podseća da je smrt vođe osnivača talibana mule Mohameda Omara skrivana dve godine, a za to vreme su talibani nastavljali da izdaju saopštenja u njegovo ime.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.