U trendu

GAVI: Još 2,4 milijarde dolara prikupljeno za KOVAKS

ŽENEVA – Desetine zemalja danas je obećalo skoro 2,4 milijarde dolara sredstava za raspodelu vakcina protiv kovid-19 u okviru KOVAKS programa, kako bi se one učinile dostupnijima ljudima u siromašnijim zemljama.

Najave donacija, koje su pojedinačno išle u rasponu od 2.500 američkih dolara ostrvske države Mauricijus, do desetina miliona dolara i doza vakcina iz većih i bogatijih zemalja, stigle su tokom video samita koji su organizovali Japan i Globalna alijansa za vakcine (GAVI), koji rukovodi programom KOVAKS zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), prenosi Rojters.

„Napravili smo veliki korak ka zaštićenom svetu. Prikupljena sredstva uvećale su ukupan budžet KOVAKS-a na 9,6 milijardi dolara “, poručio je Hose Manuel Baroso, predsednik GAVI.

Japanski premijer Jošihide Suga, čija je vlada obećala 800 miliona dolara, nazvao je ovaj rezultat izuzetno značajnim korakom ka ravnopravnom pristupu vakcinama.

Mehanizam KOVAKS, koji je do sada distribuirao 77 miliona doza u 127 zemalja, ima za cilj da ubrza pristup za 1,8 milijardi doza vakcina, čime bi se pokrilo skoro 30 odsto populacije siromašnih nacija.

Australijski premijer Skot Morison poručio je danas da njegova zemlja daje dodatnih 50 miliona dolara za KOVAKS, čime se ukupna donacija države povećala na 130 miliona dolara.

Kanada, Švedska, Austrija, Švajcarska i Luksemburg bile su među drugim zemljama koje su najavile nove donacije, kao i Španija čiji je premijer Pedro Sančez obećao 15 miliona doza i 50 miliona evra.

Američka potpredsednica Kamala Haris istakla je da SAD učestvuju u finansiranju KOVAKS-a sa iznosom od dve milijarde dolara ove godine i dve milijarde dolara namenjenih za sledeću godinu, ali nije dala posebne najave o novim američkim finansiranjima.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus ponovo je izrazio zabinutost što su zapadne države vakcinisale visok procenat svog stanovništva, dok su zdravstveni radnici u nekim regionima,poput Afrike i dalje nezaštićeni.

„Od 1,8 milijardi vakcina koje se daju globalno, samo 0,4 odsto je primenjeno u zemljama sa niskim prihodima.To je etički, epidemiološki i ekonomski neprihvatljivo“, zaključio je direktor SZO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.