U trendu

GAVI: Omikron bi mogao izazvati novu nejednakost

ŽENEVA – Direktor Svetske alijanse za vakcine (GAVI) Set Berkli izjavio je danas da bogate zemlje počinju da uskraćuju donacije iz straha od omikron soja, upozoravajući da bi svako gomilanje vakcina moglo dovesti do nove nejednakosti.

„Sa pojavom omikron soja, uviđamo paniku u mnogim zemljama, što je dovelo do ubrzanja davanja buster doza“, izjavio je Berkli u intervjuu za Asošiejted pres.

On je time aludirao na dodatne doze koje su u bogatim zemljama date za širok krug ljudi, a ne samo onima koji su pod najvećim rizikom od teških simptoma kovida-19.

„Ako se ispostavi da su potrebne nove varijante vakcina, može doći do ‘nejednakosti’ gde ćemo videti kako bogate zemlje ponovo gomilaju vakcine, kao što smo videli na pocetku pandemije“, izjavio je Berkli.

Iako podaci o prenosivosti i otpornosti omikrona na vakcine još nisu u potpunosti poznati, nova varijanta bi mogla zahtevati revizije postojećih vakcina ili čak proizvodnju novih.

Berkli tvrdi da bi vakcina protiv kovida-19 iz kompanije „Novavaks“, koja se oslanja na uobičajenu tehnologiju vakcina protiv gripa, mogla da dobije hitno odobrenje za upotrebu u roku od „nekoliko dana“ od Svetske zdravstvene organizacije.

Navodi i da će GAVI do kraja ove godine isporučiti između 800 miliona i milijardu doza vakcina najsiromašnijim zemljama u razvoju, što je, kako kaže, u skladu sa ciljevima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.