Gde je najbolje, a gde najgore biti ako započne svetski rat

Ruska invazija Ukrajine i spominjanje nuklearnog oružja kod dela je stanovništva, ali i stručnjaka, izazvala bojazan od trećeg svetskog rata, piše 24 sata. Taj scenario smo nekoliko puta izbegli tokom hladnog rata i nadamo se da će tako ostati zauvek, ali to nije nešto u što možemo biti apsolutno sigurni.

Uostalom, previše je tu različitih polja interesa i ne baš stabilnih osoba koji imaju, ili će uskoro imati, oružje za masovno uništenje. Kod većine stručnjaka koji su se bavili istorijom sukoba, najizgledniji ‘kandidati’ za početak Trećeg svetskog rata bila bi dva bloka. S jedne strane SAD, EU i NATO savez, a s druge strane Rusija, te potencijalno Severna Koreja i Kina.

U principu, zbog razornog delovanja nuklearnog oružja i radijacije koja dolazi kao posledica, većinu navedenih država, iako su teritorijom ogromne, odmah u startu možemo otpisati.

Na većini lista u slučaju Trećeg svetskog rata, pa tako i onoj britanskog Expressa, prvo mesto po bezbednosti zauzima Novi Zeland. Lokacija je idealna i udaljena od većine zbivanja, država je samodovoljna, pa je upravo zato i popularna kod milijardera koji u zadnje vreme mahnito tamo kupuju nekretnine.

U zavisnosti od medija i sagovornika, u najbezbednije države sveta u slučaju novog velikog sukoba svakako ulaze još Danska, Čile, Australija, Butan, Fidži, Island, Švajcarska, Kanada i nekolicina ostrvskih država u Okeaniji. Danska je tu jer njoj ‘pripada’ Grenland, koji je uz Antarktik među najmanje naseljenim delovima naše planete. Iako je hladnoća veliki problem, kao i potencijalno osvajanje obalnih delova ostrva, stručnjaci su složni da bi severna obala i unutrašnjost bile bezbedne za život. Slično objašnjenje stručnjaci nude i u slučaju Islanda.

Švajcarska je država oko koje se ‘lome koplja’. Njena istorijska neutralnosti, bogatstvo i brojni bunkeri glavni su aduti pobornika Švajcarske kao sigurne zone, ali druga strana ih upozorava da bi nuklearni rat, ma gde se on vodio, na kraju došao i do ove bogate države. Među većim problemima bilo bi nastaviti snabdevanje hranom.

Mali Butan, država koju ne zanimaju preterano diplomatski odnosi s ostatkom sveta, i koja je uvek na vrhu liste ‘najsrećnijih država’, za neke je idealno rešenje u slučaju Trećeg svetskog rata. Iako je blizu velikih sila Indije i Kine, nije zavisna od njih, a stanovnici su pomalo naviknuli na izolaciju.

Za Kanadu i Australiju važi otprilike isto. Iako po veličini teritorije zauzimaju 2. i 6. mesto, po broju stanovnika su ‘tek’ 39. i 55. mestu. Stručnjaci koji su razmatrali potencijalni Treći svetski rat tvrde da bi unutrašnjost ovih država, čisto zbog veličine teritorije, pružila sigurno utočište svima koji ga tamo potraže. Kanadi je veliki problem i što joj velika većina stanovništva živi uz granicu sa SAD-om, gde su im i svi veći gradovi,…

Čile kao adute ima zaštitu Anda, obilje hrane i vode, a jug zemlje pružio bi ‘sigurnu luku’ za njegove stanovnike. Fidži, Tuvalu i Nauru takođe su među ‘boljim’ zemljama za ‘zapeti’. Ove ostrvske oaze daleko su od centralnih zbivanja, nije da na njima ima nekih minerala ili sredstava koje su zanimljive velikim silama, pa ako vam ne smetaju vrućine i riba svaki dan, onda je jedna od ove tri države idealna za vas.

Najgore države u kojima možete biti u slučaju novog svetskog sukoba su Severna Koreja, Avganistan, Haiti, Irak, Sirija, Južni Sudan i Jemen. Većina ovih zemalja ili je tek izašla, ili u njoj još traju unutrašnji sukobi, one sve spadaju među najnebezbednije i najsiromašnije zemlje sveta, a korupcija u njima cveta. Građani bi verovatno bili prepušteni samima sebi, a kako i danas, bez da je u toku Treći svetski rat, stanovnici nemaju dovoljno hrane, vode i lekova, teško je zamisliti da bi se situacija onda naglo poboljšala.

Što se tiče Srbije i ostatka Balkana, prenose 24 sata, ovo područje, u zavisno o liste, upada negde u sredinu po bezbednosti. Položaj između dve glavne sile (ako rata bude i to budu SAD i Rusija) i nije najsrećniji, a prva dva svetska rata nanela su velike gubitke u ljudstvu na ovom području. Ipak, kako uprkos milion svojih problema, Srbija i dalje bolje stoji od većine afričkih i azijskih država po standardu života, možemo reći da smo mogli da prođemo i gore. I mnogo bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.