U trendu

GI: Promena pravila u zoni Šengena loša vest za Hrvatsku

ZAGREB – Zbog odluke Brisela o izmenama na informatičkom povezivanju članica šengenskog protora EU, na granici Hrvatske i Slovenije moglo bi uskoro doći do dugih čekanja, piše hrvatski Glas Istre.

Prema toj odluci i s obzirom na to da Hrvatska nije ušla u Šengen, na granici sa Slovenijom će se primenjivati posebne mere prema državljanima „trećih zemalja“, potvrdio je ministar unutarnjih poslova Slovenijie Aleš Hojs.

To bi, kazao je, moglo znatno da uspori protok saobraćaja na sovenačko-hrvatskoj granici.

Da je to loša vest za Hrvatsku, piše Glas Istre, potvrdio je i poslanik IDS-ov u Evropskom parlamentu Valter Flego koji kaže da je „blago rečeno da bi novi sistem mogao prouzrokovati zastoje.“

„Novi sistem će zasigurno dodatno zagušiti saobraćaj na našim već preopterećenim graničnim prelazima. Pogotovo u toku turističke sezone, što će biti dodatni udar na našu privredu i turizam. Premijer i Vlada mogu nastaviti inzistirati da se novi sustav prebaci na vanjske granice“, rekao je Flego, koji tvrdi da je jedino celovito rešenje ubrzani i, kako navodi, zasluženi ulazak Hrvatske u Sćengen.

Slovenski ministar Hojs kaže da sistem interoperabilnosti zahteva i uzimanje otisaka prstiju i druge postupke, a to će nesumnjivo izazvati velike zastoje na hrvatskoj strani.

Spominjala se i mogućnost posebnih redova za prolaz putnika iz trećih država, ali svuda na terenu to neće biti moguće, kazao je Hojs uz napomenu da je rok za uspostavljanje interoperabilnosti zbog kašnjenja u nekim državama pomeren za maj 2022.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.