U trendu

Glasanje u Kataloniji zavrÅ¡eno – separatisti (opet) pobedili?

Vanredni regionalni izbori u Kataloniji su završeni, a izlazne ankete pokazuju da bi partije koje zagovaraju nezavisnost mogle da osvoje većinu u parlamentu.

Separatističke partije mogle bi da osvoje između 67 i 71 mesta u parlamentu koji ima 135 članova, pokazuje anketa koju je objavio list Vanguardia.

Za sada nema zvaničnih rezultata, a ankete uoči izbora su pokazivale da su separatisti i stranke koje su za jedinstvo sa Španijom izjednačene.

Više od dve trećine birača glasalo je do 17 h na današnjim vanrednim regionalnim izborima u Kataloniji.

Prema podacima regionalne vlade Katalonije, do 17 časova izašlo je 69,54 odsto od ukupnog broja birača, što je povećanje u odnosu na poslednje parlamentarne izbore u Kataloniji 2015. godine, kada je do istog perioda izašlo 63,12 odsto birača.

AP podseća da se danaÅ¡nji vanredni izbori odrÅŸavaju na radni dan, te se očekuje da će većina Katalonaca glasati u poslednja dva časa pred zatvaranje biraliÅ¡ta.

Agencija navodi da se očekuje da izlaznost bude rekordno visoka.

Ankete ukazuju da ni partije koje se zalaÅŸu za nezavisnost, a ni one koje se zalaÅŸu za jedinstvo Å panije, neće uspeti da obezbede većinu glasova.

Vanredni izbori raspisani su povodom jedne od najgorih kriza proteklih decenija u Å paniji, koja je izbila nakon Å¡to je ta pokrajina proglasila nezavisnost, Å¡to je dovelo do toga da Madrid smeni lokalno rukovodstvo i zakaÅŸe izbore, navodi agencija.

Referendum o otcepljenju Katalonije od ostatka Å panije odrÅŸan je 1. oktobra, uz protivljenje Madrida.

Katalonski parlament izglasao je 30. oktobra nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Pored toga Å¡to je raspustio vladu Katalonije, Rahoj je raspustio i regionalni parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar.

Od kada je raspuštena katalonska vlada, Pudşdemon i četiri bivša člana katalonske vlade borave u Belgiji, a za svom petoricom izdati nalozi za hapšenje pod optuşbom za pobunu i zloupotrebu fondova.

Å panija je, kasnije, povukla međunarodni nalog za njihovo hapÅ¡enje, ali PudÅŸdemon je iz Brisela vodio kampanju za regionalne izbore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar