U trendu

Glavni američki naftovod ponovo radi posle napada

VAŠINGTON – Posle šest dana prekida, glavni američki naftovod prebacio je prve količine goriva nakon sajber napada kojim je pogođena kompanija „Kolonijal pajplajn“, što je izazvalo nestašice goriva širom američkih država na istoku zemlje.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je juče da bi naftovod trebalo sada da radi punim kapacitetom, a da očekuje da će se ovog vikenda normalizovati snabdevanje gorivom.

Bajden je pozvao Amerikance da ne kupuju više goriva nego što im je potrebno, a benzinske pumpe je upozorio da ne povećavaju cene, prenosi Glas Amerike (VOA).

Kompanija „Kolonijal“, čiji je dnevni kapacitet tranzita 100 miliona galona goriva, startovala je računarski kontrolisane pumpe nakon što je pospešila mere bezbednosti.

Kako je precizirano, biće potrebno nekoliko dana da se isporuke goriva u potpunosti obnove i mogući su prekidi, izvestila je agencija Rojters.

Prekid distribucije izazvao je nestašice goriva, primenu vanrednih mera na prostoru od država Virdžinija do Floride, a uticao i na to da dve rafinerije prekinu sa radom, dok su aviokompanije bile primorane da revidiraju upotrebu goriva.

Prosečna cena benzina na nacionalnom nivou porasla je za više od tri dolara, što je najviše od oktobra 2014. godine, objavila je američka Automobilska asocijacija, kako prenosi VOA.

Predsednik Bajden ponovio je danas da ne veruje da je ruska vlada umešana u sajber napad na glavnu američku kompaniju za distribuciju naftnih derivata, ali je dodao da odgovorni za napad žive u Rusiji.

Istraga američkih vlasti je, kako je u nedelju izvestila agencija Rojters, u ranoj fazi.

Istovremeno, Rojters je pisao da su jedan bivši američki zvaničnik i dva izvora iz industrijske sfere procenili da su hakeri najverovatnije profesionalna sajber-kriminalna grupa i da su pripadnici „Darksajda” (“DarkSide”) među potencijalnim osumnjičenima.

“Darksajd” je, kako navodi VOA, hakerska grupa koja postavlja zloćudne softere i nakon toga od žrtava iznuđuju novac, a dodaje se da njihovi napadi nisu svojstveni u postsovjetskim državama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.