U trendu

Glavni slovenački epidemiolog napustio savetodavni tim

LJUBLJANA – Glavni slovenački epidemiolog Mario Fafangel napustio je danas radnu grupu Ministarstva zdravlja koja savetuje vladu o merama za borbu protiv kovid-19, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

Šef NIJZ-ovog Centra za zarazne bolesti Fafangel je obavestio ministra zdravlja Tomaža Gantara o svojoj odluci i objasnio svoje razloge, ali ne namerava da pruži javno objašnjenje, prenosi slovenačka agencija STA.

Fafagel je nedavno rekao političkom nedeljniku Mladina da se ne slaže sa nekim ograničenjima koja je vlada nametnula, ali je naglasio da su u celini potrebne stroge mere da bi se suzbila epidemija.

U grupi su četiri člana NIJZ-a, a za sada se ne zna ko će zameniti Fafangela.

Ministar Gantar u međuvremenu je najavio mogućnost restrukturiranja radne grupe za kovid-19 i smanjenja broja njenih članova, napominjući da su često razmenjivali veoma različita mišljenja.

„Činjenica je da se verovatno mnogo puta nije slagao sa metodama i idejama nekih pojedinaca u grupi. Ako ne možete da napravite korak dalje, verovatno ćete doneti drugačiju odluku“, kaže Gantar.

Komentarišući Fafangelovu ostavku u izjavi za štampu, Gantar je rekao da će ga pozvati da se pridruži ovoj reformisanoj radnoj grupi pošto ceni njegov rad.

„Razumem njegovu lošu volju i moram da kažem da sam se mnogo puta slagao s njim“, dodao je ministar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar