U trendu

Globalni zeleni savez poziva političare iz celog sveta

LONDON – Globalni savez za novi zeleni posao poziva političare iz svih zemalja da zajedno rade na politikama kako bi doveli do pravednog prelaska na zelenu ekonomiju.

Političari iz celog sveta pozivaju na „globalni zeleni dogovor“ kako bi se borili protiv klimatske krize, piše Gardijan.

Ilhan Omar, američka kongresmenka, rekla je da bi nedavno ekstremno vreme u SAD i širom sveta trebalo da nam posluži kao upozorenje.

Dodala je da smo već videli šumske požare na severnoj obali SAD-a, ekstremne uragane, vrućine u Australiji, masivne poplave širom sveta, i da će prirodne katastrofe poput ovih postati još gore ako ne krenemo da se ponašamo kao globalna zajednica koja će se suprotstaviti razaranju Zemlje.

Alijanse žele da vlade uvedu mere koje bi podstakle zelenu ekonomiju, kao i saradnju na globalnom pristupu vakcinama za KOVID-19 i restrukturiranje duga za najsiromašnije zemlje sveta.

Plan za dekarbonizaciju, koji je nedavno predložen na Kostariki, jedan je od uspešnih inicijatva zelene alijanse, koja će nastojati da podeli znanje širom sveta, kako kažu.

Mnogi vladini pripadnici obećali su da će se bolje oporavljati nakon pandemije, ali malo zemalja ulaže u novu potrebnu infrastrukturu.

Nedavno istraživanje kompanije Vivid Ekonomiks pokazalo je da samo desetina od 17 milijardi dolara, koliko se globalno troši na spašavanje pogođenih ekonomija ide na projekte koji će smanjiti emisiju staklenih gasova ili obnoviti prirodu.

Međutim , više od tri milijarde dolara uloženo je u mere i industrije koje su aktivno štetile životnoj sredini, poput uglja i drugih fosilnih goriva.

Francuska poslanica u Evropskom parlamentu, Manon Obri, rekla je da se vlade moraju usredsrediti na socijalnu pravdu i klimu.

„Kako posledice klimatske krize postaju sve alarmantnije, nejednakosti rastu, a najsiromašniji su najteže pogođeni uticajima promene klime. Ako želimo poštenu, sistematsku i efikasnu klimatsku politiku, potreban nam je radikalan odmak od slobodne trgovine i ideologije slobodnog tržišta“, rekla je Obri.

Savez trenutno ima 21 članicu iz 19 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.