U trendu

Godinu dana je nije bili u javnosti: Ko je Kimova misteriozna žena (video)

Lider Severne Koreje Kim Džong Un često je predmet interesovanja zapadnih medija, upravo zbog veoma oskudnih informacija koje dolaze o njemu iz države kojom upravlja. Osim odluka koje se tiču naroda i zemlje, ljudima širom sveta je posebno zanimljiv njegov privatan život, kao i život članova njegove porodice. Tako da nimalo ne čudi što je nedavno pojavljivanje Kimove supruge, Ri Sol-Džu u javnosti, prvi put posle godinu dana, izazvalo veliku pažnju.

Ri Sol Džu navodno je rođena između 1985. i 1989., mada niko ne zna tačno, a navodi se kako joj to i nije pravo ime, već pseudonim. Njena porodica deo je severnokorejske političke elite. Dolazi iz akademske porodice, otac joj je profesor, a majka porodični lekar.

Brojni izvori tvrde kako je ona ceo život odgajana da mu bude supruga, kao i uostalom brojne devojke koje su bile primerenih godina za, danas-sutra, venčanje sa Kimom. Završila je srednju školu u Pjongjangu i studirala muziku u Kini, što nije ništa neobično budući da je poznato da je Kim veliki obožavalac plesa i pesme, a u ženama vidi nekog “čija je dužnost da ga zabavljaju”. Navodi se da je Ri postdiplomac na Univerzitetu Kim Il-Sung i navodno radi na tome da stekne zvanje doktora nauka.

Navodno je neko vreme bila deo orkestra Unhasu i imala je nekoliko javnih nastupa. Severnokorejske vlasti i policija sproveli su stroge mere uništenja svih materijala koji prikazuju Ri Sol-Džu u toj fazi života, jer sada više nije primerena činjenica da je pevala drugima osim njemu.

Osim toga, ona je navodno bila i aktivna atletičarka i takmičila se na Azijskom atletskom prvenstvu koje je održano u Južnoj Koreji.

Do njihovog upoznavanja i braka nije došlo jer je Ri Kimu “zapela za oko”, već zato što je njegov otac, predosećajući da je lošeg zdravstvenog stanja pre moždanog udara, dogovorio njegov brak 2008. godine, a on se i dogodio 2009. godine.

I dok se ponekad pojavljuje na raznim društvenim marševima i manifestacijama sa svojim suprugom, zabeleženi su duži periodi – od čak godinu do dve, kad Ri Sol-Džu uopšte nije bilo moguće videti. Spekulisalo se tada da je Kim možda ubio, ali manje drastične ideje kažu kako joj Kim zabranjuje izlaske kao “trening discipline”.

Pretpostavlja se da par ima troje dece – jedno rođeno 2010.godine (priča se da je u pitanju dečak), drugo rođeno 2012., dok je treće navodno rođeno 2017. godine (pol deteta nije poznat javnosti), što se poklapa sa njenim dugotrajnim nestankom iz javnosti. Godine 2013. Severnoj Koreji je u poseti bio košarkaški idol Kim Džong Una, Denis Rodman, koji je po povratku u SAD izjavio britanskom Sunu kako je vođa dobio ćerku, zdravu naslednicu.

Osim toga, anonimni je izvor iz severnokorejske vlade izjavio kako je Kim tražio da se njegovoj ženi ranije izazove porođaj zbog sasvim uvrnutog razloga, kako bi se dete rodilo krajem 2012. godine, kad se obeležava 100 godišnjica rođenja Kim Il Sunga – bez obzira na zdravstvene rizike za majku i deteta. Dete se navodno zove Ju Ae, prenosi Express.hr.

Godine 2018. Ri Sol-Džu preuzela je i diplomatsku ulogu. U martu te godine je posetila Kinu sa suprugom, gde su se sastali sa kineskim liderom Si Đinpingom i njegovom suprugom. U aprilu iste godine, uoči međukorejskog samita, Ri je dobila titulu “poštovane prve dame” (do tada su je zvali “drugarica”).

Ta titula se tada prvi put upotrebila od 1974. godine. Do tada ju je u Severnoj Koreji koristila samo druga supruga Kim Il-sunga, Kim Song-ae. Ri je prisustvovala Korejskom samitu i time je postala prva supruga severnokorejskog vođe koja je to učinila. Tada je upoznala i prvu damu Južne Koreje.

U maju te godine se sastala sa američkim diplomatama i pomogla je da se ublaže tenzije. Takođe je pomogla da se ugosti kineski lider Si Đinping i njegova supruga, koji su posetili Severnu Koreju u junu 2019. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar