U trendu

Godisnjica osnivanja logora Danica u HR bez predstavnika SNV

ZAGREB – Predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj nisu želeli da danas učestvuju na komemoraciji povodom 80. godišnjice osnivanja ustaškog logora Danica, s obzirom da su pozivnicu dobili u poslednjem času i o tome su obavestili gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića.

Srpsko narodno vijeće odlučilo je da njihovi predstavnici neće učestvovati na komemoraciji, koju organizuje Grad Koprivnica, s obzirom na to da – kako kažu – organizatori niz godina „zaboravljaju“ da pozovu predstavnike Srba na komemoraciju.

Ove godine su, kako je preneo portal hrvatskog nedeljnika Novosti, poziv dobili tek nakon poziva i pitanja da li se komemoracija uopšte održava i s kojim sadržajima.

U pismu gradonačelniku, poručili su, između ostalog, da smatraju da, kako su naveli, „Dan sećanja na žrtve ovog logora svojim programom mora oslikavati upravo one u čiji spomen se okupljamo na mestima zločina“.

Prema istraživanjima najznačajnijeg istraživača Danice, istoričara Zdravka Dizdara, preko 50 odsto onih koji su prošli kroz logor, odnosno 65 odsto poimenično poznatih logoraša Danice, bilo je iz redova srpskog naroda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.