U trendu

Golob pisao Miselu i Lajen da se BiH dodeli status kandidata

LJUBLJANA – Premijer Slovenije Robert Golob pozvao je predsednike Evropske komisije i Evropskog saveta da se Bosni i Hercegovini, na osnovu ispunjavanja realnih uslova, dodeli status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Kako je Golob naveo u pismu upućenom Ursuli fon der Lajen i Šarlu Mišelu, EU mora da razmotri svoj deo odgovornosti za situaciju u BiH i novu geopolitičku realnost u Evropi, prenela je agencija STA.

U pismu od 8. jula, koje je vlada danas objavila na Tviteru, Golob je naveo da pre nego što dobije status, Bosna i Hercegovina mora da donese zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savetu i Zakon o javnim nabavkama.

Golob je napomenuo da bi za BiH bilo važno da usvoji strategiju reforme javne uprave i akcioni plan i strategiju za upravljanje javnim finansijama, kako bi pokazala svoju opredeljenost za unapređenje javne uprave.

„Gore pomenuto i sprovođenje slobodnih i fer izbora u Bosni i Hercegovini u oktobru 2022. godine ukazivali bi na dovoljnu privrženost EU, što bi predstavljalo osnov za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine, najkasnije na Evropskom savetu u decembru 2022. godine“, navodi se u pismu.

Slovenački premijer napomenuo je da je BiH prošla kroz period rata koji je trajno podelio njenu politiku, administraciju i društvo u celini i naglasio da bi davanje statusa zemlje kandidata ojačalo progresivno i usmereno ponašanje.

Dodao je da je primarni razlog stagnacije BiH posledica „suprotstavljenih vizija političkih elita“ u zemlji i „nespremnosti istih elita da postignu neophodne kompromise kako bi zemlja krenula napred“.

Golob je prvi put predložio da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata na samitu EU u junu, a za to se založio i predsednik Borut Pahor u pismu Mišelu u junu, pozivajući da se status dodeli bez uslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.