U trendu

Gorbačov poziva Zapad: Prestanite sa „izolacijom“ Rusije

Poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov pozvao je danas Zapad da prestane sa izolacijom Rusije i bude konstruktivniji prema nastojanjima ruskog predsednika Vladimira Putina da normalizuje odnose.

Gorbačov, koji je bio predsednik S S SR-a u vreme kraja Hladnog rata i raspada Sovjetskog saveza, kaže da Moskva ima „važnu i pozitivnu ulogu na svetskoj pozornici“, prenosi AFP pozivajući se na Rosiskaju gazetu.

„Vreme je da Zapad prestane da pokušava da izoluje Rusiju“, napisao je Gorbačov u autorskom članku za taj list.

Gorbačov navodi da je Putin u svom nedavnom telefonskom razgovoru sa građanima „pokazao da teži normalizaciji odnosa sa Zapadom“.

Putin je tom prilikom ublažio retoriku zaoštrenu posle pripajanja Krima Rusiji i sukoba u Ukrajini, za šta Zapad krivi Rusiju, ukazavši na primere pozitivne saradnje sa Zapadom i čak je nazvao američkog predsednika Obamu „pristojnom osobom“.

„Da li naši partneri mogu da se “resetuju“ na konstruktivnije talase? To za sada nije jasno, ali ja ih pozivam da to učine“, napisao je Gorbačov.

Gorbačov je ranije oštro kritikovao Putina za gušenje demokratskih sloboda, ali je poslednjih godina zauzeo pomirljiviji stav prema ruskom predsedniku i podržao preuzimanje Krima.

On smatra da je saradnja Rusije i SAD u nalaženju rešenja za sukob u Siriji već dovela do ublažavanja tenzija i da taj trend treba preneti i na druge sfere odnosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.