U trendu

Gotovo 85 procenata Nemaca negativno vidi odnose sa SAD

BERLIN – Gotovo 85 procenata Nemaca ima negativan ili veoma negativan pogled na američko-nemačke odnose i većina njih želi da poveća distancu između tradicionalno bliskih transatlantskih saveznika, pokazalo je danas novo istraživanje javnog mnjenja.

Nešto oko 40 procenata videlo je Kinu kao boljeg partnera za Nemačku od SAD, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 5.000 ljudi, od strane Atlantik-Bruke i Sivij instituta u novembru i decembru, preneo je Rojters.

Veze između SAD i Nemačke, najveće ekonomije u Evropi, opterećene su od izboraDonalda Tramapa za predsednika SAD 2016. godine, koji je više puta kritikovao Nemačku zbog njenih trgovinskih praksi, potrošnje za odbranu i ucešća u ruskom gasovodu Severni tok 2.

Nemacka je nastojala da održi prijateljske veze sa SAD, ali visokorangirani lideri javno govore o eroziji poverenja nakon povlačenja Vašingtona iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015, a nedavno i Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF).

Burkhard Švenker, zamanik predsedavajućeg Atlantik-Brukea, izjavio je da je istraživanje pokazalo potrebu da se udvostruče napori da se proširi dijalog između dva saveznika na svim nivoima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar