U trendu

Govore Zelenskog sastavlja bivsi novinar i analiticar Litvin

KIJEV – Govori ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog podstaknuli su međunarodnu podršku Kijev i podigli moral Ukrajincima, a iza njih stoji bivši novinar i politički analitičar, 38-godišnji Dmitro Litvin, piše Gardijan.

Litvin, koji, kako primećuje britanski list, ima manje od 200 pratilaca na Tviteru, rekao je za britanski list Observer da Zelenski, inače bivši glumac, „uvek zna šta želi da kaže i kako to želi da učini“.

Zelenski se, otkako je 24. februara počela ruska vojna operacija u Ukrajini, nebrojeno puta obratio Ukrajincima, ali je imao i više video uključenja u parlamente mnogih država.

„U (predsednikovim) govorima, emocije su najvažnije. I naravno, predsednik je autor emocija i logike reči“, objasnio je Litvin, koji ocenjuje da bi i drugi svetski lideri „mogli da nauče kako to da učine“.

Litvin je deo užeg predsedničkog tima. On i njegove kolege žive i rade u Bankovoj, sedištu vlade, otkako je počeo ruski napad.

O Litvinu se zna da je nekada bio kolumnista nedeljnika „Levi Bereg“.

„Obično ne komentarišem na tu temu“, rekao je Litvin.

Serhij Leščenko, takođe bivši novinar koji je u ratno vreme postao savetnik Zelenskog, opisuje Litvina kao književnog i umetničkog asistenta.

Litvin je, prema pisanju Gardijana, neko vreme bio politički analitičar Sluge naroda, stranke Zelenskog.

Izgleda da su njegove metode efikasne, jer ankete pokazuju da 95% Ukrajinaca smatra da njihova zemlja može da se odupre ruskom napadu, a 78 odsto ispitanika misli da se zemlja kreće u dobrom pravcu.

Popularnost Zelenskog, koja je bila u opadanju početkom februara, sada je na vrhuncu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar