Grabar-Kitarović upozorila na važnost proširenja EU

ZAGREB – Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je na važnost proširenja Evropske unije na jugoistok Evrope, jer bi u protivnom, kako je rekla, treće strane koje nisu nužno dobronamerne mogle da ispune prazninu i dovedu do toga da evropski projekt ne bude dovršen.

Na kongresu Evropske narodne stranke (EPP), na kojem je jedna od tema bila i proširenje na zapadni Balkan, hrvatska predsednica je rekla da EU treba da reaguje brzo i pokaže „posvećenost budućnosti naših suseda, jer će u suprotnom neko drugi to učiniti i evropski projekat neće biti dovršen“, prenela je sinoć Hina.

Grabar-Kitarović je navela da se jugoistočna Evropa nalazi u središtu današnjih velikih globalnih bezbednosnih izazova i postala je teren za odmeravanje geopolitičkih snaga i suprotstavljenih interesa.

„Stratešku prazninu, vakuum stvoren zbog neizvesne evroatlantske budućnosti i sporog sprovođenja potrebnih reformi, postepeno popunjavaju treće strane koje možda imaju drugačije planove za ovaj deo našeg kontinenta. Praznina koja nastaje zbog nesigurnosti te presporih reformi, koristi se kako bi treće strane ispunile tu prazninu a nisu nužno dobronamerne“, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je istakla da se ne sme zaboraviti na hrvatske susede koji su ključni za sigurnost i stabilnost EU.

„Ne smemo pristati na status kvo. Moramo biti svesni da se mora jačati i konsolidovati cela Evropa“, rekla je hrvatska predsednica.

Grabar-Kitarović smatra da je EPP, savez evropskih stranaka desnoga centra koji danas okuplja 84 članice iz 43 države, predvodnik u Evropi jer svojim primerom pruža snažno vođstvo prema Evropi u kakvoj želimo živeti.

Ona je istakla i da države članice mogu imati i promovisati vlastite nacionalne interese, a ujedno ostati čvrste zagovornice evropskog zajedništva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.