U trendu

Grad sa 3,6 miliona ljudi u lokdaunu, 99 slucajeva korone

PEKING – Vlasti u jugozapadnom kineskom gradu Bajse naredile su stanovnicima da od danas ostanu kod kuće i izbegavaju nepotrebna putovanja, zbog povećanja broja slučajeva kovida-19.

Bajse ima oko 3,6 miliona stanovnika i nalazi se na granici sa Vijetnamom, a od subote do ponedeljka u podne u njemu je potvrđeno 99 lokalno prenetih slučajeva korona virusa, prenosi Rojters.

Kod dvoje zaraženih potvrđena je omrikon varijanta.

Stanovnici ne bi trebalo da napuštaju domove, osim zbog kupovine osnovnih potrepština ili testiranja na kovid-19.

Takođe, građani bi trebalo da se snabdevaju koristeći uslugu dostave kad god je to moguće, prenela je državna televizija saopštenje gradske vlade.

Obustavljen je i javni prevoz, škole ne rade, a zaposlenima na vitalnim poslovima biće izdate posebne dozvole za kretanje.

Kina u borbi protiv korona virusa sprovodi strategiju nulte tolerancije na kovid, zasnovanu na tome da se učini sve kako bi bila ograničena pojava novih slučajeva infekcije.

Iako je broj novozaraženoih na dnevnom nivou u Kini mali u odnosu na druge zemlje, Kina ulaže još veće napore u suzbijanje korona virusa, pažnju posebno u trenutku kada se u Pekingu održavaju Zimske Olimpijske igre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.