U trendu

Građani EU veruju u efikasnost vakcina protiv kovida

BRISEL – Poslednje istraživanje Evrobarometra, sprovedeno u februaru 2022. godine, pokazuje da građani EU 27 uglavnom imaju pozitivan stav kada je reč o vakcinama i kampanjama vakcinacije protiv kovid-19 u EU.

Velika većina ispitanika (77%) veruje da „ukupno gledano, koristi od vakcina nadmašuju sve moguće rizike“, njih 74% smatra da su vakcine odobrene u EU ”bezbedne”, a 71% misli da su vakcine jedini način za okončanje pandemije.

Istovremeno, 55% ispitanih i dalje strahuje da vakcine imaju ”dugoročne efekte koje još ne znamo”, 44% Evropljana kaže da bi želelo više informacija o efikasnosti vakcina, a 42% želi više informacija o načnu na koji su one razvijene, testirane i odobrene.

Zdravstveni radnici, lekari, medicinske sestre i farmaceuti ostaju izvor informacija od najveceg poverenja za građanje EU (62%), a slede nacionalne zdravstvene vlasti (49%).

U 16 država članica, najmanje tri četvrtine ispitanika pripada grupi koja podrzava vakcinaciju (od 75% u Luksemburgu do 91% u Portugalu).

Ispitanici koji oklevaju sa vakcinacijom čine malu grupu u većini zemalja, a najviše ih ima u Letoniji (16%), Bugarskoj (14%) i Estoniji (12%).

Grupa koja se protivi vakcinaciji protiv Kovid-19 najveća je u Bugarskoj (29%), zatim u Slovačkoj (24%) i Sloveniji (21%), navodi Evrobarometar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.