U trendu

Gradnja može da počne ako nije bilo većih promena na tlu

ZAGREB – Tomislav Novosel
iz Hrvatskog geološkog instituta kaže da se može početi s gradnjom na području Banije na svim lokacijama gde tokom zemljotresa nije bilo većih promena na tlu.

„Bez problema se može početi sa gradnjom, ali tamo gde su objekti zahtevniji geolozi treba da ispitaju svaku lokaciju“, izjavio je danas Novosel.

Kao problem nakon potresa Novosel je naveo tzv. peščane izvore, gde je došlo do promena i sleganja tla. Istakao je i da bi nakon te deformacije tlo trebalo da bude u nešto boljoj situaciji nego što je bilo, te da se ne očekuju promene osim, kako kaže, u slučaju novog jakog potresa.

“Tlo je zbijeno i ne očekujemo da će tamo doći do promena osim u slučaju da jakog potresa. To ne možemo sa sigurnošću isključiti, ali seizmolozi kažu da je verovatnoća za to vrlo mala. Od ovih slabijih podrhtavanja tla ne očekujemo da će se nešto tako dogoditi”, naveo je Novosel u emisiji Hrvatski radio za Baniju, a preneli su drugi mediji.

Za rupe na tlu koje su se pojavile na području Mesenčana, Novosel je rekao da tamo treba vrlo oprezno pristupiti bilo kakvoj gradnji i obnovi, dodajući da su još moguće pojave klizišta u planinskim delovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.