Gradonačelnik Njujorka kritikuje imigracionu politiku EU

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio optužio je danas Evropsku uniju da je ostavila Italiju da se sama bori sa talasima imigranata, navodeći da EU mora da nastupi sa jedinstvenom imigracionom politikom, ili da prestane da se pretvara da je unija.

„Kao ponosni Italijan-Amerikanac, duboko sam zabrinut zbog odsustva akcije Evropske unije i načina na koji je Italija vrlo nefer prepuštena sama sebi da se brani“, rekao je De Blazio, čiji su preci iz Italije emigrirali u Njujork.

„Evropa ne može ponekad da odluči da bude ujedinjena, a drugi put ignoriše bitna pitanja. A ovde je potrebna politika EU koja bi se bavila ogromnom količinom imigracije koja se dešava. Nije fer da Italija ponese toliko tereta“, dodao je gradonačelnik u Vatikanu na marginama konferencije o klimatskim promenama i krijumčarenju ljudi.

De Blazio je najavio da će se Njujork obavezati na još ambicioznije smanjivanje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte što je on ranije potpisao. Njujork je kao član alijanse gradova koji su se obavezali da će tu emisiju smanjiti za 80 odsto do 2050. godine, a De Blazio je danas najavio smanjenje od 40 odsto do 2030. godine.

Upitan da li je Volstrit spreman da sarađuje u tim planovima, De Blazio je rekao da želi da upregne celokupnu poslovnu zajednicu Njujorka.

„Moja poruka je jasna. Dolazimo u miru. Želimo da sarađujemo. Ako vidimo manjak privrženosti, mi ćemo to narediti“, rekao je on.

De Blazio je rekao i da su u toku pripreme za posetu pape Franje Americi u septembru, i pohvalio poglavara Rimokatoličke crkve za njegovo liderstvo u oblasti klimatskih promena.

„Ono što on radi je da stvara međunarodni glas savesti i ne mogu da se setim ničeg sličnog tome ranije“, rekao je De Blazio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.