U trendu

Gradonačelnik Splita i župan primili komandanta grupe NATO brodova

SPLIT – Gradonačelnik Splita Ivica Puljak i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban primili su danas u odvojenim posetama komodora Majkla Skota Širetu, komandanta grupe brodova NATO koji su u nedelju i danas uplovili u splitsku luku.

Šireta je podsetio da NATO dolazi u Splitsko-dalmatinsku županiju drugi put u šest meseci, što, kako je naveo, dovoljno govori o tome koliko je Hrvatska važna kao partner Alijanse, prenela je HIna.

„Hrvatska je pouzdan partner i saveznik u NATO snagama. To nije čudno, jer delimo iste vrednosti zasnovane na demokratiji, poštovanju ljudskih prava i dostojanstva, i očuvanju suvereniteta i mira“, rekao je Šireta.

Grupa NATO brodova SNMG2 (Standing NATO Martime Group 2) ostaće u Splitu do 16. marta, gde će sa Hrvatskom ratnom mornaricom vežbati na moru.

Grupa uključuje američki razarač „Džejms i Vilijams“ (ĐG-95) i fregate – grčki „Psara“ (F-454), holandski „De Zeven Provincien“ (F-802) i kanadski „Frederikton“ (F-337).

Kanadska fregata uplovila je u nedelju u splitsku luku, a iako je bilo najavljeno, turska fregata danas nije uplovila u Split, navodi Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.