U trendu

Grajf bez ordena zbog negiranja genocida u Srebrenici

BERLIN- Istaknuti istraživač holokausta Gideon Grajf trebalo je da bude nagrađen nemačkim Saveznim krstom, ali je predlog povučen jer je Grajf predvodio komisiju o Srebrenici, prenosi Dojče vele.

Nakon višenedeljnog ćutanja Kancelarija nemačkog predsednika obratila se pismima onima koji su se pobunili nakon što je jesenas objavljeno da predsednik Frank-Valter Štajnmajer namerava da dodeli državni orden za zasluge izraelskom istoričaru Gideonu Grajfu.

U pismu Kancelarija predsednika objašnjava da do dodele ordena, koji se zvanično zove „Savezni krst za zasluge“, neće doći jer je doskorašnji ministar spoljnih poslova Hajko Mas povukao svoj predlog, navodi Dojče vele i naglašava da pismo nosi datum od 7. decembra, dan pre nego što će biti imenovana nova vlada, a s dužnosti sići dotadašnji ministar Mas.

Dojče vele piše da je odluka o povlačenju verovatno doneta mnogo ranije, kada je u javnosti izbila kontroverza oko dodele ordena Gideonu Grajfu, koji je predvodio komisiju vlade Republike Srpske.

Grajf je tada u intervjuima objasnio da ne vidi ništa sporno u izveštaju te komisije o događajima 1995. u Srebrenici i u zaključku komisije da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Izvori u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova su za Doče vele rekli da je predlog o dodeli ordena povučen „nakon nove provere činjeničnog stanja“ i „nakon što je postalo poznato da je profesor Grajf učestvovao u radu komisije o Srebrenici koja je radila po nalogu Vlade Republike Srpske“.

Iza predloga i povlačenje predloga stoji, kako je rečeno, „stara vlada“ koja od 8. decembra više nije na vlasti.

U ministarstvu ističu da zaključci Grajfove komisije „protivreče presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde kao i konvenciji za sprečavanje i kažnjavanje genocida“.

Kako Dojče vele navodi, u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i u dopisu predsedničke kancelarije, zaključuju da odluka o povlačenju predloga za dodelu ordena „ne umanjuje zasluge zbog kojih je Grajf prvobitno predložen“.

Kako je rečeno, Gideon Grajf je obavešten o toj odluci.

Ovo nije pri put da se profesor, cenjen zbog istraživanja o Holokaustu našao usred kontroverzi zbog svog naučnog rada na Balkanu.

Početkom 2018. Grajf je kao kustos postavio „Izložba o Jasenovcu – pravo na sećanje“ u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku koja je izazvala diplomatski skandal i oštar protest Hrvatske.

Izložba, čijem otvaranju je prisustvovao i tadašnji šef srpske diplomatije Ivica Dačić i čiji inicijator je i bila delegacija Srbije pri UN, iznela je podatak od 800.000 ubijenih u Jasenovcu.

U tadašnjem razgovoru za Dojče vele, Grajf je tvrdio da je u mnogim elementima „Jasenovac bio gori od Aušvica“, a prilikom poslednjih negiranja da se u Srebrenici dogodio genocid, on je jednom rekao da kao „kao Jevrejin zna šta je genocid“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.