U trendu

Grajf: Kampanju organizovale organizacije Islamske braće

TELAVIV – Izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf izjavio je, povodom odluke prethodne nemačke vlade da opozove odlikovanje koje je trebalo da mu bude dodeljeno ove godine, da su klevetničku kampanju protiv njega kao negatora genocida organizovale „organizacije Islamske braće“ u Bosni i Hercegovini, kao i da je to kako je naveo, „crna mrlja“ za Nemačku.

Grajf je to rekao za izraelski dnevnik Harec i dodao da je pre nekoliko dana nezvanično obavešten da neće dobiti odlikovanje koje mu je bilo namenjeno.

„Činjenica da sam Jevrejin i izraelski istoričar je razlog za takve nasilne, okrutne lične napade“, rekao je Grajf.

On je otrkio da su „organizacije Islamske braće“ u Bosni pokrenule klevetničku kampanju protiv njega i dodao da je „to crna mrlja“ za Nemačku.

„Oni ubijaju žrtve Holokausta po drugi put“, rekao je Grajf.

Dnevnik piše da je odluka nemačke vlade o opozivu odlikovanja za istoričara Grajfa pozdravljena u Sarajevu.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković je u izjavi za Harec rekla da „nikome ne treba dozvoliti da minimizira događaje koji su sudski i pravno utvrđeni u međunarodnim sudovima“.

„Negiranje holokausta i genocida u Srebrenici osnažuje počinioce, što rezultira veličanjem osuđenih ratnih zločinaca i preti ponavljanjem najstrašnijih događaja u našoj istoriji“, rekla je Turković.

List podseća da je Turkovićeva nedavno pokušala da angažuje Izrael u svojoj kampanji protiv, kako se navodi, „sve ratobornije retorike srpskih nacionalista u BiH, koji su pojačali pozive na separatizam, istovremeno se protiveći nedavnom zakonu koji kriminalizuje poricanje i masakra u Srebrenici“.

U pismu ministru inostranih poslova Jairu Lapidu ranije ovog meseca, Turkovićeva je pozvala Izrael da okupi međunarodnu zajednicu, pošto dugotrajne tenzije u BiH prete da „dodatno razbiju“ balkansku naciju po etničkim i verskim linijama“.

Nemačka vlada je poništila svoju odluku da odlikuje Grajfa, koji je poslednjih godina bio na udaru kritika zbog navodnog učešća u negiranju genocida u Srebrenici tokom poslednjeg rata u BiH.

Grajf je predvodio Međunarodnu komisiju koju je angažovala Republika Srpska, a koja je sveobuhvatno analizirala doađaje tokom poslednjeg rata u BiH i u svom Izveštaju konstatovala da se u Srebrenici, jula 1995. dogodio zločin, ali ne i genocid.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar