U trendu

Granić: Izbeglice u koloni kolateralne žrtve

RIJEKA – Mate Granić, dugogodišnji ministar spoljnih poslova Hrvatske i aktuelni savetnik premijera Andreja Plenkovića, izjavio je da su hrvatski avioni 7. avgusta 1995. zaista na teritoriji BiH napali srpsku izbegličku kolonu, ali im, kako tvrdi, meta nisu bili civili, već tenkovi i kamioni koji su iz Hrvatske vozili naoružanje Srbima u BiH, piše riječki Novi list.

„Dakle, isti oni koji su u Hrvatskoj počinili zločine su to oružje nosili bosanskim Srbima. Bili su zato legitimna meta“, kazao je Granić na jednoj tribini.

Naravno, kazao je, da je bilo kolateralnih žrtava, kao i u operaciji Oluja, ali kada se gleda istorija poslednjih 50 godina, takvih žrtava je u Oluji bilo manje nego u bilo kojoj operaciji naših saveznika, poput Iraka ili Avganistana.

„Prema tome, itekako se pazilo na civile”, kazao je Granić, koji za riječki dnevnik kaže da je Plenković, koji do sada ništa slično nije rekao, bio „maksimalno precizan“ o ovom slučaju.

Podseća da je Plenković rekao da Hrvatska principijelno ne prihvata univerzalnu jurisdikciju Srbije i da će Hrvatska stoga odbaciti optužnice srpskog tužilaštva protiv četvorice pilota, ako, kako kaže, one postanu npravosnažne.

Smatra da je s obzirom na poziciju od Plenkovića to „apsolutno dovoljno“ i da, kako kaže, premijer nije ni trebalo da ulazi u detalje događaja od pre 27 godina.

Granić se ograđuje da nije upoznat sa detaljima raketiranja Srba na Petrovačkoj cesti, ali je, kaže, kao ministar spoljnih poslova tada imao informaciju da se „nipošto nije radilo o napadu na izbeglice“.

„Niko nije komandovao da se napadnu Srbi koji su otišli iz Hrvatske i to na području BiH. Sve je tu kristalno jasno, vojska koja se povlačila s teškim naoružanjem bila je cilj“, tvrdi Granić i dodao da je haško tužilaštvo „svašta istraživalo, ali za ovo jednostavno nisu pokazali interes“.

U prilog Granićevim tvrdnjama Novi list podseća na izveštaj Hjuman rajts voča iz avgusta 1996. o vojno-policijskoj akciji Oluja, u kojem se poziva na razgovor sa svedocima koji su tvrdili da su “jedan ili dva hrvatska aviona” raketirali kolonu u blizini Bosanskog Petrovca i pritom „pogodili dva kamiona i nekoliko ličnih vozila i ubili najmanje pet i ranili 18 ljudi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar