U trendu

Grcka: Migrant nastradao, spašavanje ostalih nastavljeno

ATINA – Grčka obalska straža saopštila je da je jedan migrant nastradao, a da se strahuje da je desetine njih nestalo nakon što je čamac potonuo kod obale ostrva Folegandros.

Telo neidentifikovanog muškarca pronađeno je tokom operacije potrage i spasavanja koja je pokrenuta rano jutros, prenosi agencija AP.

Obalska straža je saopštila da je 12 ljudi, za koje se veruje da su iz Iraka, spaseno i prevezeno na obližnje ostrvo Santorini.

Navodi se da je većina preživelih rekla da su prvobitno bile 32 osobe na brodu, ali jedan od njih je rekao grčkim vlastima da ih je bilo oko 50.

U saopštenju se, takođe, navodi da četiri broda obalske straže, dva helikoptera mornarice i vazduhoplovstva, vojni transportni avion, pet brodova i tri privatna plovila učestvuju u operaciji potrage i spasavanja.

„Samo dvojica spasenih migranata su nosili prsluke za spasavanje“, rekao je portparol obalske straže Nikos Kokalas za televiziju ERT i dodao da se u ovakvim situacijama uvek pretpostavlja najgori scenario, te da se veruje da je bilo 50 ljudi na brodu.

Grčka je glavna ruta u Evropskoj uniji za tražioce azila koji pristižu iz Turske.

Broj dolazaka je naglo opao od 2016. godine nakon što su se EU i Ankara dogovorile o sprečavanju prelaska migranata u Grčku, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.