U trendu

Grčka: Parlament izglasao zabranu esktremno desničarske stranke

ATINA – Grčki poslanici izglasali su danas zabranu učešća na izborima ekstremno desničarskoj Grčkoj nacionalnoj partiji, blokirajući tako ulazak u parlament njenim članovima povezanim sa neonacističkom organizacijom Zlatna zora.

Grčku nacionalnu partiju osnovao je pre dve godine bivši poslanik Ilijas Kasidijaris, koji trenutno služi zatvorsku kaznu od više od 13 godina zbog vodeće uloge u Zlatnoj zori, koja je 2020. proglašena zločinačkom organizacijom zbog optužbi koje uključuju ubistvo, rasizam, nasilje i pranja novca.

Kasidijaris je ipak uspeo da dobije značajnu podršku putem poruka objavljenih na Jutjubu dok je bio u zatvoru, preneo je briselski portal Politiko.

Grčka vlada je prvobitno usvojila zakon u februaru kojim se zabranjuje Grčka nacionalna partija na osnovu toga što je njen lider osuđen za ozbiljne prekršaje i zato što stranka neće „služiti slobodnom funkcionisanju demokratskog ustava“.

Međutim, ta stranka je prošle nedelje imenovala novog lidera, penzionisanog tužioca, u pokušaju da zaobiđe zabranu.

Zakon koji je usvojio parlament proširio je delokrug zabrane, a podržali su ga poslanici vladajuće partije desnog centra Nova demokratija, kao i opozicione Socijalističke partije Pasok.

Zahteva se, takođe, da Vrhovni sud održi plenarnu sednicu kako bi razmotrio zabranu, a ne posebu, na primer, onu koja je vezana za nadgledanje izbora.

Potez dolazi uoči tesnih izbornih rezultata u maju između Nove demokratije i glavne levičarske opozicione partije Sirize.

Ankete predviđaju da bi Grčka nacionalna partija mogla da osvoji oko četiri odsto glasova, dovoljno da pređe cenzus od tri procenta za ulazak u parlament.

Hristos Canerikos je u ponedeljak podneo ostavku na mesto potpredsednika Vrhovnog suda, tvrdeći da je vlada intervenisala pokušavajući sudijama da diktira šta da urade, koji će na kraju odlučiti da li će stranka biti zabranjena.

Ministar unutrašnjih poslova Makis Voridis odgovorio je juče na kritike izrečene zbog zabrane.

„Žrtvujete strateški fokus koji je trebalo da imamo zajedno kako bi poruka bila jasna bez upitnika, bez zvezdica, bez fusnota“, rekao je Voridis i dodao da su svi zajedno morali da kažu da se kriminalci ne mogu pretvarati da su građanski lideri i političke partije.

Lider Grčke nacionalne partije Kasidijaris je, u međuvremenu, na Tviteru ocenio da je zabrana „gnusna“, ali i dodao da će ona ipak probuditi milione grčkih građana, koji su svesno na njihovoj strani, zbog ćega će pobediti.

Vrhovni sud će na zasedanju 5. maja doneti konačnu odluku o tome da li će stupiti na snagu zabrana Grčke nacionalne partije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.