U trendu

Grčki premijer pozvao na nove parlamentarne izbore

Grčki premijer Kirijakos Micotakis, čija je desničarska stranka Nova demokratija osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u nedelju, pozvao je danas na još jedne izbore „možda 25. juna“ u pokušaju da osvoji apsolutnu većinu.

„Idemo ka novim izborima… što je pre moguće“, rekao je Micotakis posle sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu.

Micotakis je sinoć proglasio pobedu, rekavši da ta pobeda predstavlja „politički zemljotres“ koji otvara put za još jedno glasanje.

To je „dokaz da Nova demokratija ima zeleno svetlo građana da sami vladamo“, rekao je Micotakis objašnjavajući da je potrebno drugo glasanje da bi se osvojila apsolutna većina za formiranje stabilne vlade.

Nova demokratija osvojila je 40,79 odsto glasova, znatno ispred levičarske Sirize bivšeg šefa vlade Aleksisa Ciprasa koja je osvojila 20 odsto glasova, pokazuje prebrojavanje glasova sa gotovo svih biračkih mesta.

Socijalisti Pasok-Kinala predvođeni Nikosom Andrulakisom zauzeli su treće mesto sa 11,46 odsto glasova. Odziv birača bio je 61 odsto.

Međutim, Micotakis koji želi da bude ponovo izabran na četiri godine, odbacio je ranije mogućnost formiranja koalicije jer u Grčkoj politička kultura nije zasnovana na kompromisu zbog lošeg iskustva sa neslogom kratkotrajnih koalicionih vlada.

Micotakis još tokom predizborne kampanje nije krio mogućnost još jednog glasanja ako ne uspe formiranje vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.