U trendu

Grlic Radman: Koncept gradanske drzave dokrajčio Jugoslaviju

MINHEN – Jugoslavija se raspala upravo zbog koncepta građanske države koji se zagovara za Bosnu i Hercegovinu, rekao je danas šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Hrvatski ministar, koji boravi u Minhenu na bezbednosnoj konferenciji, komentarisao je na taj način nedavnu inicijativu tri bivša člana poslednjeg saziva Predsedništva SFRJ – Stjepana Mesića, Bogića Bogićevića i Vasila Tupurkovskog, koji za BiH predlažu napuštanje Dejtonskog sporazuma i etnonacionalnog koncepta vlasti.

„Oni komotno daju preporuke, ali zapravo su jedni od najvećih krivaca za ovakvo stanje“, rekao je hrvatski ministar, prenosi Hina.

Grlić Radman tvrdi da je upravo takav građanski koncept, koji je, kako navodi, stizao iz Beograda i koštao bivšu državu, „a posledica je bila velikosrpska agresija“.

„Slobodan Milošević hteo je da stvori jednu unitarističku, centralizovanu državu kojom bi se upravljalo iz Beograda. Bivša država raspala se upravo zbog takvog narativa“, koji zagovaraju bivši hrvatski predsednik Mesić, Bogićević i Tupurkovski, a koji bi imao „užasne posledice“ po susednu državu, smatra hrvatski zvaničnik.

Grlić Radman ocenio je da su dosadašnje hrvatske vlade zakazale u aktivnoj politici koja bi uveravala međunarodnu zajednicu o situaciji u BiH, što se, kako navodi, promenilo s dolaskom sadašnje vlasti.

„Upravo zbog svih onih propuštenih politika bivših vlada, mi sad imamo situaciju koju imamo“, kazao je hrvatski ministar i dodao da je službeni Zagreb ipak „međunarodnim partnerima uspeo da predoči da perspektiva BiH zavisi od duha i slova Dejtonskog sporazuma“.

Grlić Radman je na minhenskom skupu danas učestvovao s estonskom premijerkom Kajom Kallas i rumunskim ministrom spoljnih poslova Bogdanom Aureskuom na raspravi GLOBSEC foruma, na kojoj se raspravljalo o situaciji na istoku Evrope, zapadnom Balkanu i Inicijativi triju mora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar