U trendu

Grlić Radman kritikovao odluku CIK BiH o izborima

MOSTAR – Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman kritikovao je današnju odluku CIK BiH o raspisivanju izbora za 2. oktobar, tvrdi da to telo ne može da tumači nepostojeće odredbe Izbornog zakona i poručuje da će zvanični Zagreb nastaviti aktivnosti u zaostavljanju obespravljivanja Hrvata u BiH.

„Hrvatska država će biti i dalje brana, štit svim scenarijima koji dolaze sa strane, a imaju za cilj dalje obespravljivanje i destabiliziranje Hrvata u BiH. Hrvatska neće stajati mirno, neće biti pasivna“, poručio je Grlić Radman.

On je preneo poruku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o podršci pitanjima od vitalnog interesa hrvatskog naroda u BiH.

Grlić Radman je uoči konferencije posvećene evrointegracijama BiH u Mostaru kazao da CIK BiH nije imala zakonske uslove za raspisivanje izbora.

CiK BiH je raspisao izbore za 2. oktobar, a član tog tela Vlado Rogić je bio protiv, jer su izbrisane odredbe o načinu biranja predstavnika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

„Mi smatramo da je CiK preuzelo prerogative ustavotvorca i zakonodavca, što ne može. To je administrativno telo i ne može imati nadležnost kada su u pitanju izbrisani članovi u Izbornom zakonu“, rekao je ministar i dodao da upravo te izbrisane odredbe sugerišu da je zakon manjkav.

Grlić Radman je rekao da je razočar jer je najveća bošnjačka stranka SDA opstruisala izbornu reformu i dodao da preglasavanje Hrvata u BiH neće doneti nikome pobedu.

„To nije dobro. To nikome ne donosi ništa dobro. Ako neko misli da je nekoga u nečemu pobedio, teško se vara. Hrvatska će i dalje svedočiti o neravnopravnom položaju hrvatskog naroda“, naveo je Grlić Radman, prene je hrvatski portal Index.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.