U trendu

Grlić Radman: Milanovićeve izjave zbunjuju članice NATO-a

ZAGREB – Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman naglasio je danas da pitanje članstva Švedske i Finske u NATO-u treba odvojiti od pitanja reforme izbornog zakona u BiH koju vlada „snažno podržava“, te da izjave predsednika Hrvatske Zorana Milanovića u tom pogledu zbunjuju ostale članice NATO-a.

Članice NATO-a zbog izjava predsednika Zorana Milanovića o blokadi švedskog i finskog članstva Švedske i Finske u NATO-u misle da je Hrvatska promenila svoju spoljnu politiku, naveo je Grlić Radman, prenosi Hina.

Milanović je juče izjavio kako Sabor „ne sme ratifikovati ničiji pristup NATO-u“ dok se ne promeni izborni zakon u BiH i da ulazak Finske i Švedske u savez smatra „vrlo opasnom avanturom“.

Grlić Radman je danas ocenio da je Milanovićeva izjava „izazvala veliki broj poziva“, te da je juče o njoj razgovarao s finskim kolegom, a danas sa švedskom koleginicom.

„Ovim pozivima saniramo međunarodnu političku reputacijsku štetu“, naveo je hrvatski ministar.

Suprotno premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, koji je juče pozvao Milanovića da sam blokira članstvo dveju država na predstojećem NATO sastanku, „ako je frajer“, Grlić Radman kaže da takav veto ne postoji, „a i da postoji, to bi bila politička blamaža“, prenosi Hina.

Grlić Radman je dodao da dve države imaju „nesumnjivu i bezrezervnu podršku“ Hrvatske ali je primetio da priključivanje NATO-u u ovim okolnostima predstavlja veliki izazov za njih, imajući u vidu da vekovima zastupaju politiku neutralnosti.

Grlić Radman se u telefonskim razgovorima sa ministrima Švedske i Finske dotakao i pitanja BiH oko kojeg, kako je rekao, Hrvatska ima njihovu podršku i razumevanje.

„Problemi u BiH su za nas jedno bezbednosno, političko, ali i emocionalno pitanje“, naveo je Grlić Radman u razgovoru sa švedskom ministarkom An Linde koja je nedavno boravila u Sarajevu.

Grlić Radman je u razgovorima sa ministarima Švedske i Finske izneo i tvrdnju da su „Hrvati kao autohtoni narod u susednoj državi stešnjeni između srpskog separatizma i bošnjackog unitarizma“, prenosi hrvatska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.