U trendu

Grlić Radman odvojeno sa ambasadorima Ukrajine i Rusije

ZAGREB – Ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman sastao se danas u Zagrebu odvojeno sa ukrajinskim ambasadorom Vasilom Kirličem kome je izrazio solidarnost, dok je ruskom diplomati Andreju Nesterenku preneo da Hrvatska poziva Rusiju da „zaustavi rat“ i vrati se pregovorima.

Tokom razgovora sa ukrajinskim ambasadorom, Grlić Radman je izrazio solidarnost s Ukrajinom i ponovio hrvatsku opredeljenost za teritorijalni integritet i nezavisnost ove zemlje.

“U ime vlade izrazio sam solidarnost i opredeljenost Hrvatske kada je u pitanju teritorijalni integritet, suverenost i nezavisnost Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica”, rekao je Grlić Radman, saopšteno je iz MVEP-a.

Poručio je da će Hrvatska nastojati da pomogne u svim oblicima tehničke i humanitarne pomoći.

“I mi smo preživeli rat, znamo kakve su bile naše patnje”, rekao je ministar.

Grlić Radman se odvojeno sastao sa ruskim ambasadorom u Zagrebu Nesterenkom kome je, kako se navodi, izrazio oštru osudu zbog priznavanja entiteta Donjecka i Luganska.

“To je eklatantno kršenje međunarodnog prava i sporazuma iz Minska”, rekao je Grlić Radman i dodao da Hrvatska poziva Rusiju da se vrati pregovorima u okviru Normandijskog formata i trilateralne kontaktne grupe.

Zatražio je Nesterenka da predsedniku Vladimiru Putinu prenese poruku da se “zaustavi ova invazija”.

“Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti i ima veliku odgovornost kada je u pitanju članak 101 Povelje UN-a koji kaže da je rat zabranjen”, podsetio je ministar.

Hrvatska, poručio je, izražava veliku zabrinutost jer se radi o napadu na međunarodno pravo i ugrožava se svetski poredak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.