U trendu

Grlić Radman: RH ima podršku za svoj stav o Z. Balkanu i BiH

LUKSEMBURG – Hrvatska je dobila podršku velikog broja zemalja članica Evropske unije za svoj stav da Unija treba da posveti veću pažnju Zapadnom Balkanu kao i o potrebi izborne reforme u BiH kako bi se uklonile sve vrste diskriminacije, izjavio je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

On je izrazio zabrinutost zbog incidenata u Crnoj Gori i nedavnih nemira na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, dobio je podršku da EU treba da posveti veću pažnju tom delu Evrope.

„Sukobi u tom području pre 30 godina upozorenje su da se to ne bi smelo ponoviti. EU mora posvetiti više pažnje i s obzirom na uticaj trećih zemalja i više pažnje evropskoj perspektivi tih zemalja“, istakao je Grlić Radman, prenela je Hina.

„Dobio sam podršku velikog broja zemalja članica EU“, rekao je Grlić Radman nakon završetka sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU u Luksemburgu, koji su, između ostalog, razgovarali o stanju na Zapadnom Balkanu i evropskoj perspektivi tog područja.

On je rekao da je u raspravi izrazio zabrinutost zbog stanja u regionu, a u Bosni i Hercegovini zbog blokade rada institucija i zbog nepostojanja konsenzusa za promenu izbornog zakonodavstva kako bi se uklonile sve nejednakosti i diskriminacije koje su postojale i postoje kako bi sva tri konstitutivna naroda imali sva prava koja im pripadaju po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

„To se može postići ako se politički lideri u BiH zaista slože i ovaj apel je upućen njima da se prestane s paralizom institucija, da nastave pregovarati i da se dogovore“, istakao je hrvatski šef diplomatije, dodajući da je dobio veliku podršku za taj stav.

„Hrvatska koja deli najdužu granicu sa Bosnom i Hercegovinom najpozvanija je da o tome govori jer ima neposredno iskustvo. Tako da je naš glas naišao na plodno tlo“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.