U trendu

Grlić Radman: Sloveniji u interesu da HR uđe u Šengen

SPLIT – Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas kako očekuje da će Slovenija doneti „mudru odluku“ i podupreti ulazak Hrvatske u Šengenski sporazum ističući da je to i u interesu slovenačkih vlasti, jer znači automatsko pomeranje spoljnih granica Evropske unije za šta će odgovornost ubuduće biti na Hrvatskoj.

„Slovenija će se sigurno ponašati mudro i pametno. Kamenčić kojega imamo u cipelama žulja i Hrvatsku i Sloveniju“, kazao je Grlić Radman novinarima u Splitu komentarišući različite poruke koje stižu iz Ljubljane nakon što je Evropska komisija potvrdila da je Hrvatska ispunila tehničke uslove za primanje u Šengen, prenosi Hina.

Šef hrvatske diplomatije istakao je kako je Hrvatska ispunila niz teških uslova da bi zaslužila takvu ocenu, a najveću korist od svega mogli bi imati baš susedi koji sada imaju odgovornost za zaštitu spoljne granice Unije.

„Ulazak u Šhengen najviše će pomoći Slovencima“, kazao je Grlić Radman dodajući kako je siguran da tako misli i većina Slovenaca.

Na pitanje hoće li Hrvatska tokom predstojećeg predsedavanja Savetom EU ponovo otvoriti pitanje proširenja na jugoistok Evrope uprkos protivljenju nekih država članica, Grlić Radman je odgovorio potvrdno, ali je istaka kako je reč o procesu koji zavisi pre svega od ispunjavanja postavljenih uslova.

„Žalimo zbog odluke nekih zemalja koje nisu podržale pokretanje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom jer smo snažno zagovarali pokretanje pregovaračkog procesa“, kazao je Grlić Radman.

Dodao je kako se nada da će se ta tema ponovo naći na samitu EU u Zagrebu naredne godine kao i da će do tada biti moguće zatvoriti neka od već otvorenih poglavlja u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom.

Šef hrvatske diplomatije kazao je i kako očekuje da će svi poslanici iz Hrvatske u Evropskom parlamentu glasati za izbor Dubravke Šuice na dužnost potpredsednice Evropske komisije za demokratiju i demografiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.