U trendu

Grlic Radman: Sve ide u smeru otvaranja pregovora sa SK i TIR

OHRID – Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da sve ide u smeru pokretanja pregovaračkog procesa za članstvo Severne Makedonije i Albanije u Evropskoj uniji.

Grlić Radman učestvuje na Prespa Forumu kojem, između ostalih, prisustvuju čelnici Zapadnog Balkana i visoki zvaničnici Evropske unije, prenela je Hina.

On je rekao da se na tom skupu vode razgovori i da sve ide u tom smeru da se konačno krene sa pristupnim pregovorima o članstvu Severne Makedonije i Albanije.

Grlić Radman veruje da ima dovoljno vremena da se dogovor postigne do sastanka na vrhu između Evropske unije i Zapadnog Balkana koji se održava za nedelju dana.

U Ohrid su stigli i predsednik Europskog saveta Šarl Mišel i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, ali nisu najavljeni predstavnici Bugarske koja je blokirala otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom zbog identitetskih pitanja.

Time je blokiran put i Albaniji jer ih EU tretira u paketu.

Grlić Radman je rekao da je proširenje EU strateški interes Hrvatske i EU i da taj savez mora koristiti sve svoje pravne mehanizme za reforme u zemljama kandidatima kako bi što pre ostvarile evropsku perspektivu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.