U trendu

Grlić Radman: U Briselu i o situaciji na Zapadnom Balkanu

ZAGREB – Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman je, uoči današnjeg ministarskog sastanka država članica EU u Briselu, izjavio je da će teme tog skupa biti brojne, među kojima i situacija na Zapadnom Balkanu.

Grlić Radman je, kako su preneli hrvatski mediji, rekao da se situacija na Zapadnom Balkanu pogoršava, podele se, kako kaže, „pogoršavaju i predstavljaju pretnju demokratiji i integritetu“.

„Moramo imati snažan pristup ovom delu Evrope. To je jedini pristup koji će nam omogućiti da stvari krenu boljim smerom“, kaže Grlić Radman.

O situaciji u BiH, Grlić Radman je rekao da „rastući unitarizam i separatizam narušava stabilnost zemlje i da je ključ rešsavanja tog pitanja u poštovanju ravnopravnosti tri konstitutivna naroda.

„Izborna reforma je ključna, potreban je napredak u tom smeru, pod hitno“, rekao je Grlić Radman i dodao da Hrvatska podržava izborne reforme jer smatra da je to neophodno za razvoj zemlje.

„Teritorijalni integritet i demokratija se moraju čuvati. Svako mešanje spolja ili iznutra nije prihvatljivo. Delovanja i izjave koje podsećaju na devedesete moraju prestati“, rekao je Grlic Radman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.