U trendu

Groblja na ukrajinskom frontu, izuzev jednog, zatvorena na Uskrs zbog opasnosti

KOBZARCI – Iako će stotine grobalja u blizini linija fronta u Ukrajini biti zatvoreno predstojećeg Uskrsa zbog ratnih opasnosti, žitelji jednog sela u tom regionu ipak će moći da odaju poštu upokojenim rođacima.

S obzirom na to da ukrajinski zvaničnici strahuju od nagaznih mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, brojnim Ukrajincima ovog prazničnog vikenda onemogućeno je da obiđu grobove svojih bližnjih, ali to ne važi za stanovnike mesta Kobzarci, preneo je Rojters.

Stanovnici tog sela u jugozapadnom regionu Mikolajeva, koje je svojevremeno okupirala Rusija, kažu da su veoma zahvalni što su demineri uspeli da očiste jedno od dva lokalna groblja, čime su im omogućili da ga posete narednih dana.

„Hvala Bogu što su demineri prošli ovuda, pa ćemo posetiti groblje kao i obično i obeležiti Uskrs, ali najvažnije je da smo živi“, rekla je 46-godišnja Olena Jarova iz Kobzarca.

Šef jedinice za deminiranje u Kobzarcima rekao je da su na terenu pronađena municija i krhotine.

„Ukoliko se ta sredstva aktiviraju u nečijoj blizini, postoji sto odsto mogućnosti za ranjavanje od gelera, a u 90 odsto takvih slučajeva osoba umre nakon što je pogođena tom municijom“, naglasio je oficir Vladislav Hricaj.

U tom selu ostale su svega 42 osobe od 1.200, koji su tamo živeli pre početka rata u februaru 2022.

Mnogi Ukrajinci posećuju groblja oko Uskrsa, kako bi odali počast svojim najmilijima i uredili njihove grobove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar