U trendu

Grosi: IAEA postigla dogovor sa Iranom o servisiranju opreme

BEČ – Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) rešila je svoje najhitnije pitanje sa Iranom postizanjem dogovora o zakasnelom servisiranju opreme za nadgledanje, stvarajući prostor za šire diplomatske napore, izjavio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

Po povratku sa putovanja u Teheran tokom kojeg je sporazum objavljen, Grosi je novinarima na bečkom aerodromu rekao da je cilj sporazuma „dati prostor za diplomatiju… kako bi se moglo doći do širih rešenja“, preneo je Rojters.

Grosi je ove sedmice boravio u Teheranu jer su pregovori o opremi za nadzor bili u ćorsokaku.

Iran je, kako navodi Bi-Bi-Si, pristao na to da dozvoli IAEA da servisira kamere koje inspektori te agencije koriste za snimanje iranskih nukelarnih postrojenja.

Inspektori IAEA moći će da zamene memorijske kartice na kamerama, i one će biti zadržane u Iranu, navodi britanski javni servis.

Iran je pretodno saopštio da će predati snimke sa kamera sa ključnih nuklearnih lokacija tek nakon što se postigne dogovor o ukidanju američkih sankcija.

Tokom posete Grosi se sastao sa Mohamadom Eslamijem, novim direktorom Iranske nuklearne agencije.

Obe strane su saopštile da je sastanak bio konstruktivan i da će se razgovori nastaviti na generalnoj konferenciji IAEA u Beču sledećeg meseca.

Zapadne zemlje optužuju Iran da pokušava da izgradi nuklearno oružja, dok Teheran to poriče, ističući da je njegov nuklearni program mirnodopski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.