U trendu

Gruško: Evropska unija je pod kontrolom NATO

MOSKVA – Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško ocenio je da saopštenje Evropske unije o spremnosti da razgovara o evropskoj bezbednosti sa Rusijom, u okviru formata Saveta NATO-Rusija, ukazuje da je EU pod potpunom kontrolom NATO u oblasti vojne bezbednosti.

„Ova saopštenja EU znače samo jednu stvar – EU je pod potpunom kontrolom NATO u oblasti vojne bezbednosti. To je sve. I od danas, njene ambicije da igra nezavisnu vojno-političku ulogu, da postane manje zavisna od SAD, nemaju praktičnu primenu“, rekao je Gruško, a prenosi TAS S.

Kako je naveo, ruski predlozi o garancijama bezbednosti sastavljeni su tako da sve bude apsolutno jasno, a ključan element u pregovorima o tom pitanju je strateški dijalog sa SAD, dodaje Sputnjik.

Portparol službe EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano rekao je da EU, kao odgovor na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama, predlaže da se razgovara o evropskoj bezbednosti u već postojećim formatima, uključujući Savet Rusija-NATO i OEBS.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Rusije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse ka zapadnim granicama Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar