U trendu

Gruško: NATO je kriv za destabilizaciju bezbednosti u Evropi

MOSKVA – Krivica za destabilizaciju bezbednosnog sistema na evropskom kontinentu leži na NATO-u, koji se širenjem svoje vojne infrastrukture približio granicama Rusije, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

Komentarišući za TAS S izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su Rusija, terorizam, sajber napadi, rast Kine i klimatske promene glavne pretnje zemljama NATO-a, Gruško je rekao da je NATO odgovoran jer je svoje granice približio ruskim granicama.

„Kao rezultat nekoliko talasa ekspanzije, situacija u Evropi se drastično promenila“, istakao je Gruško.

Svedoci smo sve većeg prisustva infrastrukture NATO-a u blizini naših vitalnih centara, razmeštanja trupa i naoružanja, mada ne na trajnoj osnovi, već rotacije jedinica, povećanja broja vojnih vežbi, naveo je Gruško i dodao da je sve to destabilizovalo bezbednosnu situaciju koja se razvila u periodu posle Hladnog rata.

Gruško je primetio da su ovi događaji zahtevali odgovor Rusije i prilagođavanje njene politike i vojnog planiranja, što je i učinjeno, s obzirom da je Moskva uvek davala prioritet pitanjima vezanim za jačanje bezbednosti i nacionalnih interesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.