U trendu

Grusko: Trazicemo ucesce u istrazi o napadu na Severni tok

BAKU – Rusija je u dijalogu sa zemljama koje istražuju teroristički napad na Severni tok i tražiće transparentnost i učešće u istrazi, rekao je danas zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

„U kontaktu smo sa svim stranama koje vode istragu, smatramo da je to od suštinskog značaja. Ovo je pitanje je važno jer govorimo o nanošenju štete ključnoj infrastrukturi“, rekao je Gruško za RIA Novosti na marginama Evroazijskog ekonomskog foruma u Bakuu.

On je ukazao da se u mnogim doktrinama i strateškim konceptima nanošenje štete ključnoj infrastrukturi „izjednačava sa činom oružanog napada“.

„I naravno, ono što upada u oči je apsolutno troma reakcija Evrope. Ovaj napad izveden je na objekat koji pripada Ruskoj Federaciji, ali su takođe pogođeni ključni interesi Evrope, koja ćuti“, naglasio je Gruško.

Napadi su se desili 26. septembra na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu: na obe linije Severnog toka i na jednu od dve linije Severnog toka 2, podseća ruska novinska agencija i dodaje da Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile sabotažu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.