U trendu

Gruzijci se protive vraćanju direktnih letova između Tbilisija i Moskve

 Demonstranti u Gruziji sa transparentima „niste dobrodošli“ dočekali su danas na aerodromu u Tbilisiju prvi direktan let iz Rusije posle gotovo četiri godine.
Došlo je i do sukoba sa policijom koja im je zabranila da stanu ispred dolaznog terminala.

Avion Azimut erlajnsa (Azimuth Airlines) stigao je u 13.20 po lokalnom vremenu (11.20 po srednjoevropskom vremenu), prenosi BBC.

Gruzijska vlada pozdravila je vraćanje direktnih letova iz Rusije.

Vlada tvrdi da će milion Gruzijaca koji žive u Rusiji imati korist od direktnih letova, iako ih prema podacima Rusije ima oko 114.000.

Većina Gruzijaca se protivi tom potezu vlade, a više od 100 gruzijskih organizacija ocenilo je da je to „direktna sabotaža“ težnji njihove zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

Na prvom letu bila je delegacija proruskih gruzijskih nevladinih organizacija i predstavnici kompanija, preneli su ruski mediji.

Kompanija Džordžijan erlajns (Georgian Airvais) takođe je saopštila da planira uvođenje letova za Moskvu.

Kako navodi BBC, do otopljenja u odnosima dolazi nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se ukida jednostrana zabrana direktnih letova iz Moskve uvedena kao odgovor na masovne antiruske proteste u Tbilisiju 2019. godine.

Rusija je takođe ukinula restriktivne mere za ulazak gruzijskih građana, pa im je sada dozvoljeno da u Rusiji borave do 90 dana bez vize.

Ipak, dve zemlje nemaju diplomatske odnose.

Rusija i Gruzija su bile u ratu 2008. godine i 20 odsto teritorije koja je međunarodno priznata kao deo Gruzije i dalje je pod ruskom okupacijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.