Gruzijski premijer podnosi ostavku

TBILISI – Gruzijski premijer Giorgi Gaharija (45) najavio je danas da će podneti ostavku, što je izazvalo slavlje kod opozicije i pozive na prevremene izbore, javio je Rojters.

Gaharija, koji je bio na čelu vlade od 2019. godine, rekao je da odlazi sa funkcije zbog nesuglasica sa njegovim timom oko pritvaranja Nike Melije, opozicionog političara, javio je Rojters pozivajući se na gruzijske medije.

„Doneo sam odluku da podnesem ostavku. Naravno, želim da veruje da će ovaj potez doprineti smanjenju polarizacije među društvom u našoj zemlji“, ocenio je Gaharija.

On je dodao da je pritvaranje Melije neprihvatljivo „ukoliko će to stvoriti političku eskalaciju i ugroziti živote gruzijskih državljana“.

Sud u Tbilisiju je juče naredio da Melija, predsednik Ujedinjenog nacionalnog pokreta, mora u pritvor jer navodno nije uspeo da plati kauciju.

Njemu se na teret stavljaju ulični neredi iz juna 2019. godine, kada je navodno pozivao na nasilje, što je Melija odbacio, nazvavši optužbe „politički motivisanim“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.