GTI: Rizik od terorizma u Srbiji na veoma niskom nivou

SIDNEJ – Nevladina organizacija Institut za ekonomiju i mir (IEP) sa sedištem u Sidneju napravila je listu na osnovu Globalnog indeksa terorizma (GTI), kojim se meri uticaj terorizma u 163 države sveta, a na kojoj je Srbija zauzela 116. mesto, zajedno sa Moldavijom i Estonijom, što znači da je rizik od terorizma u našoj zemlji na veoma niskom nivou.

Prva mesta na listi zauzeli su Irak, a za njim slede Avganistan, Nigerija, Sirija, Pakistan i Somaliji, kao zemlje sa vrlo visokim rizikom od terorizma, navodi se u izveštaju instituta.

Reč je o šestom izdanju GTI, koji izrađuje Institut za ekonomiju i mir (IEP) na osnovu podataka iz Globalne terorističke baze podataka (GTD).

Kako je objašnjeno, izveštaj IEP, koji je objavljen na sajtu te tink-tenk organizacije, pruža sveobuhvatni rezime ključnih globalnih trendova i obrazaca terorizma tokom poslednjih 20 godina, odnosno pokriva period od početka 1998. do kraja 2017. godine.

Navodi se i da podatke za GTD prikuplja Nacionalni Konzorcijum za studije terorizma i odgovore na terorizam (START) na Univerzitetu u Merilendu.

U priloženoj tabeli objašnjava se da je najveći uticaj terorizma u zemljama koje su svrtsane u grupu vrlo visokog rizika, a potom slede grupe sa visokim, umerenim, niskim i veoma niskim rizikom, te zemlje u kojima ne postoji rizik od terorizma, a na kraju su države koje nisu uključene na listu.

Teritorija Kosova je u izveštaju analizirana kao posebna zemlja i svrstana na 71. mesto, među zemljama sa niskim uticajem terorizma.

Ostale zemlje iz regiona pripadaju, kao i Srbija, grupi zemalja sa veoma niskim uticajem terorizma – BiH je na 91. mestu, Albanija na 97, Makedonija na 106, Mađarska na 110, Bugarska na 113, Crna Gora na 132, a Hrvatska 137. mestu na listi, a Slovenija je ocenjena kao zemlja bez rizika od terorizma.

U izveštaju se navodi i da je broj poginulih u terorističkim napadima pao traću godinu za redom.

Kako se navodi, ukupan broj poginulih smanjen je za 27 odsto u periodu između 2016. i 2017, a najveći pad zabeležen je u Iraku i Siriji.

Navodi se i da je Evropa region u kojem je zabeleženo najveći napredak kada je u pitanju rizik od terorizma i da se u Zapadnoj Evropi beleži pad u broju žrtava sa 168 u 2016. godini na 81. u 2017. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.