U trendu

Gugl, Fejsbuk i Tviter pod nadzorom zbog snimka napada na NZ

SAKRAMENTO – Kompanije Gugl, Fejsbuk i Tviter našle su se danas pod nadzorom zbog ekstremističkog sadržaja na njihovim platformama, pošto je pucnjava na Novom Zelandu, u kojoj je ubijeno najmanje 49 osoba, uživo prenošena putem video snimka, koji je masovno deljen na internetu.

Snimak napada na dve džamije uživo je prenošen na Fejsbuku, a potom su ga korisnici te društvene mreže delili na drugim platformama, prenosi Rojters.

Nakon pucnjave, oglasili su se Fejsbuk, Tviter i Jutjub, navodeći da rade na uklanjanju snimaka.

„Policija nas je upozorila na video snimak na Fejsbuku ubrzo nakon što je počeo prenos uživo i mi smo brzo uklonili naloge napadačca na Fejsbuku i Instagramu, kao i snimak“, navode iz Fejsbuka dodajući i da rade na uklanjanju iskazivanja podrške ili pohvala tom zločinu i napadaču.

Iz Tvitera poručuju da sarađuju sa organima vlasti kako bi olakšali istragu u vezi sa napadima na džamije.

I kompanija Alfabet, koja je vlasnik Jutjuba, saopštila je da radi na uklanjanju bilo kakvih nasilnih snimaka.

Međutim, kako navodi Rojters, nekoliko sati nakon napada, kopije snimaka su i dalje bile dostupne na Fejsbuku, Tviteru, Jutjubu, kao i na Instagramu i Vacapu, koji su u vlasništvu Fejsbuka.

Na snimcima se vidi kako se napadač vozi do jedne džamije, ulazi u nju i počinje da puca na ljude koji se nalaze unutra.

Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost snimka.

Snimak u trajanju od 16 minuta postavljen je na stranicu koja pripada Brentonu Tarantu, ali ga je Fejsbuk ubrzo obrisao.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid pozvao je danas kompanije koje posluju na društvenim medijima da preduzmu akcije kako bi zaustavile ekstremizam na svojim kanalima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.